Az esküvői helyszín kiválasztása az első és szinte a legfontosabb döntés az esküvőszervezés során. Ha megvan az esküvői költségvetés és a várható létszám is kirajzolódott, akkor kezdődhet az ideális helyszín felkutatásának folyamata. Egyes esküvői helyszíneket évekkel előbb lefoglalnak, különleges dátumokra, például a Valentin nap is ilyen. Ha a választott helyszín nem áll rendelkezésre a kitűzött esküvőtök napjára, akkor a dátumot kell megváltoztatni, vagy új helyszínt kell keresni. Az esküvői helyszín, az esküvő harmadik főszereplője lesz, ezért fontos a körültekintő döntés. Olyan helyszínt válasszatok, ahol mindketten egyértelműen úgy érezitek, hazataláltatok.

Az esküvői helyszín választásakor mire kell figyelni

Esküvői dátum kiválasztása

Vegyétek figyelembe a család neves dátumait és a nemzeti ünnepeket is. Ha nincs konkrét dátum amihez ragaszkodtok, például évforduló, akkor érdemes számításba venni egy szezonon kívüli hónapot. Akár, egy nem annyira népszerű napot, mint például, a péntek, mert így, akár egy jelentősebb összeget is meg tudtok spórolni. Célszerű a helyszíneket két- három dátum variációval felkeresni, felkészülve, a már lefoglalt napokra.

Vegyétek figyelembe a választott témát és a színeket is

Ha ragaszkodtok egy színpárhoz, amit szeretnétek, ha az egész esküvőnkön jelen lenne, kezdve a koszorúslányok ruhájától, csokrokon, dekoráción át, akkor érdemes a helyszínen is ezt figyelembe véve nézelődni. Nehogy az esküvő napján derüljön ki, hogy az a dekoráció mennyire elüt a helyszín egyéb színeitől.

Kérjetek fotókat az esküvő helyszínéről

Fontos, hogy lássatok valódi fotókat a helyszínről, mert ilyenkor sok mindenre fény derülhet. Például nem tetszik a világítás, vagy az asztalok elrendezése. Esetleg kicsinek találjátok a táncparkettet. Látogatásotokkor ugyanis csak egy üres helyszínt láthattok, vendégek nélkül és teljesen más elrendezésű asztalokkal, ami nagyon félrevezető lehet. Ez akkor is hasznos, ha nem tudtok ellátogatni a helyszínre az esküvő előtt, például a nagy távolság miatt.

Első látogatás

Ne foglaljátok le az első helyszínt, még akkor sem ha beleszerettetek, mert nincs összehasonlítási alapotok. Lehet, hogy később meggondolatlan döntés lenne a lefoglalózott helyszín, amin már csak anyagi veszteséggel, tudnátok változtatni. Mikor kiválasztottatok pár lehetséges helyet és személyesen mentek megnézni, akkor az első alkalommal csak kettesben menjetek. Hiszen nektek kell éreznetek, hogy Igen ez az igazi! Ha esetleg családtag barát is kísér titeket, könnyen lehet, hogy az ő véleményük fogják befolyásolni a döntéseteket és nem a szívetekre hallgattok majd.

Használhatóság figyelembe vétele

Fontos, hogy használhatóság szempontjából is megfelelő legyen az átjárás a helyszínek között. Vegyétek figyelembe, hogy a ceremónia, a vacsora, esetleg a tánc helyszínei között, mennyire rugalmas az átjárás. Zökkenőmentes megközelítésre van szükség, hiszen ha nektek kell a vendégeket az egyik helyszínről a másikra kísérni, akkor azt is külön meg kell szerveznetek, vagy mindenképpen ceremóniamesterre van szükségetek.

Fontos a személyes látogatás

Egy esetben hagyjátok csak ki, amennyiben extra indok miatt nem tudjátok a helyszínt meglátogatni az esküvő előtt, például idegen országban tartjátok az esküvőt. Minden más esetben menjetek el személyesen is. Mert lehet, hogy a helyszínen van valami, ami a fényképeken nem jött át, vagy pont ellenkezőleg. Ott a helyszínen szerettek bele valamibe, ami nem ragadta meg a figyelmeteket a képeken.

Az esküvői helyszín világítása

Amennyiben a választott esküvői helyszín nem megfelelően van megvilágítva, akkor a fotósotok sem tud majd tökéletes képeket készíteni. Így nektek kell a fénytechnikáról gondoskodni. Jó, ha erről is tudtok, hiszen ez, az esküvői költségvetést is megváltoztatja.

Hol van lehetőség a vendégeknek parkolásra, van-e megfelelő szállás a helyszínen?

Fontos, hogy a vendégek, akik autóval érkeznek találnak-e a helyszínen parkolási lehetőséget és, hogy ezért kell-e külön fizetni. Ha nincs parkoló, lehet, hogy külön busszal kell szállítani a vendégeket egyik helyszínről a másikra, ami szintén plusz költséget jelent. A szállás is hasonló kérdést vett fel. A távolról érkező vendégeknek van a helyszínen megfelelő szállás lehetőség? Ha nincs, hol található a legközelebb, és az megfelelő-e?

Időjárás miatt, B terv

Erre abban az esetben lesz szükség, ha kültéri helyszínt választottatok, hiszen az időjárás szinte minden évszakban kiszámíthatatlan. Számolni kell a tűző nappal és az esővel is. A foglalás helyszínén járjátok végig a tartalék helyszíneket is, ami számításba jöhet, ha, kedvezőtlen az időjárás. Akkor, a B terv, első számú tervvé válik, tehát nagyon fontos itt is minden tényező. Ha valamelyik eleme nem tetszik, akkor is keresgéljetek inkább tovább.

Kizárólagos használói lesztek a helyszínnek?

Ez is egy lényeges tényező, amire érdemes rákérdezni, nehogy meglepetés érjen titeket. Például, a másik teremben egy nyugdíjas találkozó lesz, más zenei stílussal és a vacsora alatt áthallatszik. Vagy a személyzet rohan, kapkod, mert két felé kell figyelniük. A mellékhelyiségek túlzsúfoltságáról nem is beszélve. Ezek mind apró bosszúságok, de nagyon rá tudják nyomni bélyegét a számotokra becses napra.

Extra: Különleges esküvői helyszín választás

Ha mesebeli helyszínt szeretnétek a nagy napra, akkor ilyen helyszínek is szóba kerülhetnek. Ha egy kastély, birtok, vagy tengerpart a választott helyszín, akkor lenyűgöző háttér lehet egy lovas ménes, egy szőlőskert, vagy a tengerparti naplemente. Ha pedig ennél is különlegesebb helyszínt szeretnétek, akkor egy állatkertben is kimondhatjátok az igent. Egy ilyen helyszínen adottak a lélegzetelállító botanikus körülmények, a felejthetetlen romantikához.

Vagy, egy planetáriumban, ahol a csillagos ég alatt fogadhattok örök hűséget egymásnak. Valamint romantikus helyszín lehet még egy múzeum is. Ilyenkor bele kell kalkulálni, hogy szinte mindent nektek kell a helyszínre szervezni. Az asztalokat, székeket, tányérokat, poharakat, hang és fénytechnika, catering. Vannak szolgáltatók, akik ilyen nagyszabású rendezvényekre szállítanak ételt és lebonyolítják az egész vendéglátást.

Esküvői helyszín, előnyök-hátrányok

Érdemes 3 helyszínre szűkíteni a stílusban, árban megfelelő kedvencek listáját. Ekkor már családtagok, barátok véleményét is érdemes kikérni és akár, személyesen, velük is ellátogatni a helyszínre. Írjátok össze az előnyöket hátrányokat és fényképeket is készítsetek a helyszínen, így ezek együttesen segítenek majd, a végső döntésben.

Fontos kérdések amelyekre érdemes rákérdezni a helyszínen

 • Hány fő befogadására alkalmas a helyszín?
 • Milyen formájú asztal áll rendelkezésre? Ez fontos, hiszen ha például ragaszkodtok a kerek asztalokhoz és a helyszínen csak szögletes asztalok vannak, akkor ez az esküvői helyszín sem lesz ideális számotokra.
 • Milyen székeket tudnak biztosítani?
 • A külső helyszínre is tudnak székeket kihelyezni? Ha igen, az milyen?
 • Mit tartalmaz az ár?
 • A rövidital fogyasztás benne van az árban, vagy külön kell fizetni érte?
 • Rövidital bevihető a helyszínre? ( Van olyan vendéglátó egység, ahol a kínálatban nem szereplő italt be lehet külön vinni, olyankor csak szervízdíjat számolnak fel ) Például egy borász család, a saját maguk által termelt bort szeretnék a násznépnek kínálni.
 • A nyitvatartási időn túl kell fizetni túlóradíjat?
 • Az esküvői tortát tudják hol tárolni a felvágásig?
 • Van saját parkolója a helyszínnek? A parkoló, hány autónak biztosít helyet?
 • Szállás van a helyszínen?
 • Ha nincs, milyen távolságba van a legközelebbi szállás?
 • Gyermekfelügyeletet vállalnak-e, vagy megtudják oldani egy külön helyiségben?
 • Van az étteremnek saját zenekara?
 • Milyen hangtechnika áll rendelkezésre?
 • Milyen fények vannak a helyszínen?
 • Van-e légkondicionáló?
 • Hány óráig van engedély a hangosabb zenéhez?
 • Az esküvői helyszín kizárólagos használói lesztek?

Ezek mind fontos kérdések, mert vagy nektek kell engedni bizonyos elképzelésből, vagy az az esküvői helyszín egyből kiesik, amelyik valamelyik elengedhetetlen feltételnek nem tud eleget tenni. Így a lista máris kisebb lesz. A befektetett energia megtérül és megtaláljátok a legideálisabb helyszínt, ahol a legkevesebb kompromisszummal kell majd szembenéznetek.

A foglalás akkor lesz hivatalos, amikor aláírjátok a szerződést és valószínű előleget is kell majd fizetni. Legyetek tudatosak és írassatok bele minden megbeszélt dolgot a szerződésbe, mert a szó elszáll…

…és a ti pénzetekről és a ti legfontosabb napotokról van szó.

Csatlakozz JoosEra Bridal facebook csoportunkhoz is, ahol folyamatosan új információkat találsz esküvővel kapcsolatos témákban.

Kapcsolódó írás: Az esküvői vendéglista összeállításához 7 tuti kérdés