A menyasszonyi csokor eredete igazán érdekes, de nem sokat olvashatunk róla. Ma már természetes, hogy nincsen nélküle esküvő. Jelen van a bevonuláskor, a kreatív fotózáskor is. Megpróbáltam összegyűjteni nektek az összes érdekes információt a menyasszonyi csokor eredetéről.

A történelem folyamán, a legtöbb kultúra a virágokat a szépség tárgyaként írta le és gyakran szóltak róluk versek is. A virágok kifejezik a szeretetet, a romantikát, a kedvességet és a szerelmet. Nem csoda, hogy a virágokat olyan kiemelten használják boldog alkalmakkor, mint például az esküvők. Vegyük a menyasszonyi csokor hagyományát, és a szertartásokban betöltött szerepét.

A régi időktől fogva van a menyasszonyoknak csokra, de a mai szerepük teljesen más igényeket szolgálnak ki, mint a kezdetekkor. Manapság pusztán elég, ha a menyasszonyi csokor szép, de ennél komolyabb szerepet is szántak a virágoknak, ami nem minden esetben magasztos.

Gyógynövényekből, fűszernövényekből készített menyasszonyi csokor

A menyasszonyi csokor eredete egészen az ókori görögök és a rómaiak idejébe nyúlik vissza, mikor még  illatos gyógynövényekből és fűszerekből készített koszorúkat viseltek az arák. Tehát, ekkor még nem csokra volt a menyasszonyoknak. Ezeket a menyasszonyok viselték a fejükön, a gonosz szellemek és a balszerencse ellen. A koszorúk felöltése, ugyanakkor az új kezdetet, termékenységet és a hűséget is szimbolizálta egyben.

A menyasszonyi csokor eredetének kutatásának közben nem csak felemelő dolgokra bukkantam. Volt idő, mikor nem a csokor szépsége motiválta elsősorban az arákat. Inkább a virágok illata volt ösztönző, hogy a kellemetlen szagok elfedésére szolgáljanak az illatosabbnál – illatosabb virágok és fűszernövények. A régi időkben kiváltságnak számított a rendszeres fürdés és a ruhák mosása egyaránt. A szegény emberek, főleg a parasztok között volt ez luxus és többnyire csak egy ruhájuk volt.

A középkorban, az angol menyasszonyok között is nyomára lehet bukkanni a menyasszonyi csokor hagyományára, ők is illatos fűszernövényekből, például kaporból kötöttek csokrokat, ami a vágyat képviselte. Ezek a menyasszonyi csokrok is segítettek távol tartani a gonosz szellemeket, a balszerencsét a babona szerint és nem utolsó sorban itt is szerepük volt a testszag elfojtása is.

Menyasszonyi csokrok a világ körül, a teljesség igénye nélkül

  • Németországban a menyasszony és a vőlegény gyertyákat tartott, virágokkal és szalagokkal megkötve őket. 
  • Indiában a rokonok, az esküvői szertartás végén a menyasszonyra és a vőlegényre a virágok szirmait dobják, hogy ezzel segítsék elűzni a gonosz szellemeket. 
  • Svédországban a koszorúslányok kis csokor, aromás fűszernövényekkel vonultak, míg a vőlegény zsebébe, kakukkfüvet tűztek, hogy megijesszen minden trollt. 
  • Ausztriában a menyasszonyok, az élet virágaival koronázták meg a fátylukat. 
  • Angliában a menyasszony és a koszorúslányai együtt sétálnak be a templomba. Általában, egy kislány vezeti őket, miközben virágszirmokat szór. Ezt a hagyományt a modern esküvők is követik, mikor a kislányok vonulnak a menyasszony előtt és helyes kis kosárkákból szirmot szórnak a menyasszony elé.

Ezzel elmondható, hogy nem számít, milyen vallás, ország, vagy közösség üli az esküvőt és milyen szertartást választ a pár, a virágok és a menyasszonyi csokor  jelentősége még mindig nem sérült. A virágok ma is a  legjobb módja annak, hogy teljessé tegyük velük az ünnepeket. A menyasszonyi csokor és a virág minden nő szívét megdobogtatja. Nemcsak ajándékba szeretjük kapni, mikor a lakás ékes dísze. Szeretjük menyasszonyi csokorként, hogy az egyik legemlékezetesebb napnak szereplőjeként egészítse ki és tegye még tökéletesebbé az esküvői ruhát. Igaz, hogy a virágok vizuális szépséget és romantikus érzést adnak az esküvőnek, de mélyebb oka van a jelenlétüknek.

Van, hogy nehéz a döntés, hogy melyik virágot válassza a menyasszony a csokrába és a díszítéshez. Nyugodtan igazíthatod a koszorúslányok ruhájának színéhez, választhatod a saját, vagy a vőlegény kedvenceit. Dönthetsz a virágok jelentése alapján is, ehhez nyújtok majd segítséget, a következő blog bejegyzésemmel.

Csatlakozz JoosEra Bridal facebook csoportunkhoz is, ahol folyamatosan új információkat találsz esküvővel kapcsolatos témákban.

Kapcsolódó írás: Az esküvői szokások, érdekességek a nagyvilágból című blog bejegyzés is érdekes lehet számodra.