A menyasszonyi ruhák leárazása elkezdődött, a kölcsönzők kiárusítják a kifutó modelleket. Most igazán kedvező áron szerezheted be a ruhádat, ha alacsonyabb költségvetésből szervezed az esküvőtöket. Miután a menyasszonyi ruhák rengetegében megtaláltad az igazit, a következők várnak rád.

Sajnos azzal, hogy találtál egy ruhát, az még nagy eséllyel nem tökéletes, szükség van némi igazításra, javításra ahhoz, hogy hibátlan legyen az esküvő napján és boldogan sétálj majd benne végig, a padsorok között. A használt menyasszonyi ruhák többsége, még ha nem is sérült, méretben biztosan eltér a tiédtől, így muszáj keresned egy szakembert. A legfontosabb dolog, amelyet figyelembe kell venned az az, hogy, minél munkaigényesebb a feladat, annál több időt és pénzt kell félretenned álmaid ruhájának igazítási folyamatára. Egy professzionális varrónő, vagy szabó segítségével a ruha boldoggá fog tenni és megkoronázza az esküvőd napját.

Mikor keresd fel a szakembert?

Fontos, hogy elég idő legyen a módosításokra, de ne is vidd el a ruhát túl korán a varrónőhöz. A kiárusításokon vett menyasszonyi ruhák átalakítása kockázatos is lehet. Így mindenképpen azt javaslom, hogy mielőtt még belevetnéd magadat a keresésbe, beszélj egy szakemberrel, hogy képben legyél mit lehet megcsinálni és mit nem. Nagyon szomorú, mikor lejártad a lábadat, felpróbáltál rengeteg menyasszonyi ruhát, majd a varrónő szembesít vele, hogy ezt és ezt, bizony nem lehet megcsinálni. Majd kezdheted elölről a menyasszonyi ruhák vadászatát, de már csalódottan és a spórolás sem úgy alakult, ahogyan azt eredetileg tervezted. A legrosszabb ebben a helyzetben, ha esetleg már nincsen elég pénz a költségvetésben, vagy idő arra, hogy válassz egy másik ruhát. Laikusan azt gondolhatod, hogy az sem lehet nagy gond, hogy 10 cm-t be kell venni egy ruhából, vagy ugyanennyit ki kell engedni belőle. Pedig ez hatalmas munka és a végeredmény sem feltétlenül lesz kielégítő. A minőségi ruhákban van szivacs, merevítés, amiket át kell helyezni, ha nem hasonló a ruha eredeti mérete a tiédhez. Viszont ez teljesen eltorzíthatja azt, ezért nem is érdemes nekiállni ekkora munkának.

Amennyiben még szeretnél diétázni, úgy akkor vidd el a ruhát az igazításra, ha már elérted a kívánt testsúlyt, különben lehet újra kezdeni az igazítást. Aztán túl későn se vidd el, egyeztess mindenképpen a varrónővel, hogy neki mennyi időre van szüksége az alakításra. Ehhez nyilván látnia kell a munka mértékét, így ő is előre tud majd kalkulálni, illetve az igazítás összegével te is tudsz számolni.

Minden, amit tudnod kell a menyasszonyi ruhák átalakításáról

Hová menj?

Ha a ruhádat egy menyasszonyi ruhaszalonban vásároltad meg , akkor valószínűleg ott végeznek  átalakításokat is. Lehet, hogy a szalon a kiárusított menyasszonyi ruhák esetében, erre nem kínál lehetőséget, akkor fordulj olyan varrónőhöz, aki menyasszonyi ruházatra szakosodott. A szalonban kérdezd meg, hogy vannak-e javaslataik, remélhetőleg tudnak majd ajánlani egy nagyszerű profit. Ne elégedj meg olyan varrónővel, aki nem ismeri a formális ruhák felépítését, bonyolultságát. A kedves szomszéd néni, vagy az ismerős, aki feltudja hajtani a nadrágod szárát, az kevés lesz ehhez a feladathoz. A menyasszonyi ruhák több bonyolult részlettel bírnak, mint például a merevítések, a több réteg anyag, a csipkék, gyöngyözés. Ezért kell megtalálnod azt a varrónőt, aki a múltban már dolgozott ilyen ruhadarabokon.

Minden, amit tudnod kell a menyasszonyi ruhák átalakításáról

Mit kell vinned a varrónőhöz?

Amikor elmész a varrónőhöz, ne csak a menyasszonyi ruhát vidd magaddal! Vigyed magaddal azokat az alsóneműket,  kiegészítőket, cipőt/cipőket, amiket a nagy napon is viselni fogsz majd. Ha az összes részlet a helyén van, könnyebb lesz elképzelni az összképet. A fehérnemű biztosítja a ruha megfelelő illeszkedését, a cipő a ruha hosszát, a hajba való kiegészítők és ékszerek, vagy a fátyol a végleges látvány elképzelésében segít majd. Így könnyebb lesz kitalálni, hogy hiányzik-e még valami a ruháról, például egy díszes öv, vagy még több csipke, gyöngy.  

Minden, amit tudnod kell a menyasszonyi ruhák átalakításáról

Kit vigyél magaddal?

Bár lehet, hogy sok koszorúslányod van és szeretnéd bevonni őket is ebbe a folyamatba, nem jó ötlet mindenkit elvinni a varrónőhöz. Fontold meg, hogy ki az, akiben megbízol és nem a saját elképzeléseit szeretné megvalósítani a te ruhádban. Anyukádat, vagy egy megbízható rokont, vagy egy jó barátot vigyél magaddal, aki jól ismer és tudja, hogy mit szeretnél és adsz a véleményére. Mivel annak a valakinek, aki majd öltöztetni fog, tudnia kell, hogy adja rád a ruhát, mire kell figyelnie, őt mindenképpen vidd el az utolsó próbára, hogy megtanulja ezt a profiltól.

Minden, amit tudnod kell a menyasszonyi ruhák átalakításáról

Függetlenül attól, hogy a ruhádat egy menyasszonyi ruhaszalonban leértékeléskor, vagy egy menyasszonytól vetted a neten, a változtatások lehetőségei szinte végtelenek. Egy olyan varrónő, aki dolgozott már menyasszonyi ruhák átalakításán korábban is, szokott igazításokat végezni, gyakorlatilag újratervezheti a ruhát. Abban is tud neked segíteni, ha korszerűsíteni akarod édesanyád menyasszonyi ruháját. Ebben az esetben a varrónő ugyanazt az anyagot használja, de felfrissíti a stílust és az eredeti anyagokat leszámítva, egy vadonatúj menyasszonyi ruhát hozhat létre számodra.

Kívánom, hogy találd meg a számodra tökéletes menyasszonyi ruhát!

Csatlakozz JoosEra Bridal facebook csoportomhoz is, ahol folyamatosan új információkat találsz esküvővel kapcsolatos témákban.

Kapcsolódó írás: a tökéletes menyasszonyi ruha