Az esküvői virágok titkos nyelve

Az esküvői virágok és a virágoknak úgy általában, saját nyelvük és jelentésük van. Innen az a kifejezés, hogy virágnyelv. A XIX. században, a viktoriánus korban használták először, mikor még nem illett nyíltan vállalni az érzéseket. Az esküvői virágok jelentésére, a legtöbb menyasszony nem tér ki, mikor kiválasztja azokat, az esztétikum az elsődleges szempont. Kicsit ássunk most mélyebbre a témában és nézzük meg a legnépszerűbb esküvői virágok szimbolikus jelentéseit, ahol az egyes színek is mást szimbolizálnak.

Tegyük fel, hogy rózsákat választ a menyasszony az esküvői virágok közül. A rózsa a szerelmet szimbolizálja, de a szín sem mindegy, hiszen annak is jelentősége van. Mindegyik variációnak saját jelentése van, ami egyik, másik kultúrában eltérő lehet.

Tudtad, hogy amikor a spanyolok eljutottak Amerikába, a legenda szerint úgy gondolták, hogy a napraforgó aranyból készült? Ezért nevezték őket hamis gazdagságnak. Azonban Olaszországban a napraforgók, a  boldogságot szimbolizálják. Egyes kultúrák a szerelemhez rózsákat használnak, míg mások kevésbé kellemes alkalmakkor használták. Ezen túlmenően, egyes esküvői virágok egyéni tapasztalatokon és preferenciákon alapuló, személyesebb jelentéssel is rendelkezhetnek.

Nézzünk meg néhány esküvői virágot és színt, hogy mit szimbolizálnak:

 • Szegfű: Nem szegfűből készülnek a legnépszerűbb menyasszonyi csokrok, de ha mégis ezt választod esküvői virágnak, akkor válassz belőle fehéret,mert az azt jelenti, hogy “édes és szép”. A rózsaszín is jó döntés, aminek az üzenete annyit tesz, hogy “soha nem fogom elfelejteni”
 • Tulipán: Pompás tavaszi virág, rengeteg színben létezik. Méltó ahhoz, hogy egy mesés menyasszonyi csokor készüljön belőle. A tökéletes, tartós szeretetet jelképe.
 • Boglárka: A boglárka elsődleges jelentése a könnyűség és az öröm. Különösen alkalmas azoknak, akik szeretik a vadvirágokat, a népszerűbb esküvői virágok közé tartozik.
 • Levendula: Fénykorát éli ez a helyes, illatos, lila kis virág és az üzenete sem utolsó, az odaadást szimbolizálja.
 • Rezgő: Az ártatlanságot szimbolizálják,mint az esküvő napján valószínűleg minden, ami fehér. Meglehetősen olcsó és minden évszakban hozzá lehet jutni. Kiváló tölteléknek is a csokorba, ha másik esküvői virágok az uralkodóak a menyasszonyi csokorban és a díszítésben.
 • Krizantém: Sokan temetőbe való virágnak gondolják, pedig rengeteg változata van és színválasztéka is sokrétű és az őszinteséget jelképezi.
 • Nárcisz: Csodásan élénk sárga színével igazi tavaszi virág és az új kezdetet jelképezi, abszolút passzol egy esküvő témájához.
 • Kamélia: Ezek a lenyűgöző nagy fejű virágok is arra születtek, hogy menyasszonyi csokor legyen belőlük, jelentése, “a sorsom a kezedben van”.
 • Fehér jázmin: Fantasztikus illatán túl, az édes szeretet jelképe.
 • Kála: Nagyszerűséget és szépséget szimbolizál. A fehér színűek ötvözik ezt a két tulajdonságot, a fehér színnel összefügg a tisztaság és ártatlanság , hogy ezáltal tökéletes választás legyen az esküvőre.
 • Frézia: Az ártatlanságot és a gondoskodást jelképezi.
 • Hortenzia: Kettős jelentése van, egyrészről szívélyes érzelmeket közvetít, mert hálát fejez ki a megértésért. Viszont negatív értelemben a hortenzia szimbolizálja a frigiditást és a szívtelenséget is.
 • Liliom: A liliom nagyon illatos és az üzenete is tökéletes, méltó arra, hogy belőle készüljön a menyasszonyi csokor. Általánosságban a tisztaságot és a kifinomult szépséget szimbolizálja. A fehér liliom a szerénységet és a szüzességet, a narancssárga liliom szimbolizálja a szenvedélyt, míg a sárga liliom a ragyogás jelképe.
 • Orchidea: Az egzotikus szépség szimbóluma ez a gyönyörű, pompázatos virágot. A kifinomultságot, a gondoskodást, a büszke és dicsőséges nőiesség varázsát szimbolizálja. Az esküvői virágok Ferrarija, nagyon szép és tartós. 
 • Bazsarózsa: A bazsarózsa mostanában divatba jött a tavaszi esküvőre készülő arák körében. Ezt a virágot választó menyasszonyok jól döntenek, mert a boldog életet, boldog házasságot, jó egészséget és jólétet jelképező menyasszonyi csokrot tarthatnak általuk a kezükben.
 • Rózsa: Legyen szó az ókori görögökről, rómaiakról, keresztényekről, szabadkőművesekről, vagy másokról, a rózsa mindig a szeretet, a szépség és az egyensúly időtlen szimbóluma volt.
 • Mindegyik szín, egy kicsit másképpen fejezi ki a szeretetet, a szépséget és az egyensúlyt, a fő üzenet még mindig a szerelem, de nézzük mi szimbolizálnak a színt is.
 • Vörös rózsa: Ezt biztosan mindenki tudja, a szeretetet és a vágyat szimbolizálja.
 • Rózsaszín rózsa: Azt mondják, hogy a sötétebb rózsaszínű rózsák a hálát és az elismerést szimbolizálják, míg a világosabb rózsaszínek szelídséggel és csodálattal járnak.
 • Fehér rózsa: A fehér szín tiszteletet ad, tiszteletet az új kezdeteknek, és reményt fejez ki, a jövőre nézve. Történelmileg a fehér rózsa az ártatlanságot és a tisztaságot szimbolizálta. Így került kapcsolatba esküvőkkel és menyasszonyi csokrokkal, esküvői virágok is így lettek. A modern korban a fehér rózsa megtartotta társulásait mind a tiszta szeretettel, mind a formális ünnepségekkel.
 • Narancssárga rózsa: A narancssárga rózsák a tűzre és naplementére emlékeztetnek. A szeretetet, a köszönetet, a barátságot jelképezik
 • Sárga rózsa: A hosszú napsugárzás és az életet biztosító melegsége miatt a sárga a barátság és az optimizmus meleg érzésének színe. Sok keleti kultúrában a sárga szín örömet, bölcsességet és erőt képvisel. 

Igazán nagyszerű, mikor nem csak a szemet gyönyörködtetik az esküvői virágok, hiszen a jelentésükkel még többet elmondhattok egymásról, egymásnak. Az nem baj, ha a legtöbb ember/vendég nem ismeri ezeket a szimbolikus jelentéseket, elég, ha ti tudjátok. Az esküvő rólatok szól, válasszatok olyan esküvői virágok közül, ami nektek a legkedvesebb.

Amit mindenképpen fontoljatok meg, bármilyen virágot is választotok majd az esküvői virágok, hogy szezonja van-e, mert az import virág mindig jóval drágább. Azt is mérlegelni kell majd, hogy mennyire lesz meleg és a kiválasztott esküvői virágok meddig bírják víz nélkül.

 A témában hozzáértők véleményét is kérjétek ki ez ügyben is, a virágkötőt, vagy a dekorációt készítő szakember biztosan a segítségetekre lesznek.

Csatlakozz JoosEra Bridal facebook csoportunkhoz is, ahol folyamatosan új információkat találsz esküvővel kapcsolatos témákban.

Kapcsolódó írás: A menyasszonyi csokor és hihetetlen története