A koszorúslányok részvétele a mi kultúránkban is elterjedt. Nagyon fontos részei a szertartásnak, igazából nélkülözhetetlen szereplőjük is.
A régi szokások szerint azért volt rájuk szükség, mert koszorúba fogták a menyasszonyt – innen  az elnevezésük is- és ezzel az  ártó szellemek ellen védték az arát. Hajadon lányok közül  választották ki őket, mert így  előtérbe kerültek az esküvőn, hisz díszes, gyönyörű ruhában, szinte a kirakatban állva, a  fiúk előbb észrevették őket. Hamarabb találhattak  szerelmet maguknak. A megegyező ruha is innen ered, hogy a lányok egyenlő eséllyel induljanak, a párválasztásban.

A koszorúslányok ruhája

A lányok ruhájának színe  sokszor megegyezik, van, hogy  teljesen egyforma vagy fazonban eltér, de  színben ugyanaz marad.  A fazonbeli eltéréssel kiküszöbölhető az probléma, hogy a különböző alakú lányokon, esetleg nem minden fazon előnyős. Így ha nem ragaszkodunk a teljesen megegyező típushoz, akkor minden koszorúslány alakjához a legjobban illő ruhát veheti fel, a nagy napon.

Nagyon sok feladata van egy  koszorúslánynak, ezért ez a  kiváltság, nagyon  felelősségteljes, “édes teher”  számukra.    Már az esküvő előtt is segítenek az arának a szervezésben, sokszor a  lánybúcsúztató megszervezése is az ő nevükhöz fűződik. 

Sőt az intéznivaló feladatok alatti mókuskerékből is az ő feladatuk kicsit  kizökkenteni a menyasszonyt. 

Mivel általában az ara, egyik hajadon barátnőjét választja erre a szerepre, így  nagyon fontos lelki segítője is. A koszorúslányoknak az esküvő alatt is van feladatuk.  Segítenek a menyasszony öltöztetésében, ők kísérik a templomba és ők fogják a fátylat is.  Amennyiben uszályos az ara ruhája akkor az akadálymentes haladásában is hősiesen  helytállnak.  

A koszorúslányok lépnek először a templomba is, mert a babona szerint, ezzel is elűzik a rossz szellemeket. A rózsaszirommal a fiatalokra váró nehéz, göröngyös utat egyengetik el,  de a földre szórásával, rózsaszirom szőnyeget képeznek a menyasszony lábai alá.  Azért, hogy ő a  földel ne érintkezzen, a szellemek ellen védik ezzel is őt. Régen a rózsasziromszórás is a koszorúslányok feladata volt. Most már sokszor eltérve a  eredeti hagyományoktól, nemcsak hajadon, hanem kislány is lehet koszorúslány.   A virágszirmok szórása kis kosárkából az ő feladatuk és valljuk be ez elbűvölően  bájos az esküvőkön. 

Koszorúslánynak lenni nagyon nagy megtiszteltetés és nagy kihívás is, de  örömteli is egyben, mert kicsit te is boldog főszereplője leszel ennek a nagy és  jelentőségteljes eseménynek. 

Az esküvői hagyományokról, még ebben a blogbejegyzésünkben is olvashatsz.

Csatlakozz JoosEra Bridal facebook csoportunkhoz is, ahol folyamatosan új információkat találsz esküvővel kapcsolatos témákban.