Az  esküvői hagyományok, elengedhetetlen tartozékai az esküvőknek. Ezek minden kultúrában eltérőek lehetnek. Európában szinte mindenhol megegyeznek, így kis hazánkban is ezek a hagyományok a jellemzőek. A szokások különböző babonából erednek, ezért lehetetlenség kihagyni a szertartásokból, mert senki sem szeretné, ha a hozzá tartozó intelem később megelevenedne életükben. 

Nézzük meg, melyek a legnépszerűbb esküvői hagyományok

Valami régi, új, kék és kölcsönkapott

Valami régi, új, kék és kölcsönkapott – a régi dolog jelképezi a hajadon, esküvő előtti életét, – az új, az esküvő utáni közös életet, – a kék szín, a hűség színe és hogy fiúgyermek szülessen, – a kölcsönkapott tárgy pedig az örök szerelmet és barátságot jelképezi.

A menyasszony ruhája, gyöngy ékszer

A menyasszony ruhája minden esetben csak fehér (és a fehér árnyalatai) színű lehet. Ismert esküvői hagyomány ez is, hogy a vőlegény nem láthatja meg az arát, az esküvő előtt, mert szerencsétlenséget hoz. Gyöngyös ékszert azért nem szabad viselnie a menyasszonynak, mert az a könnycseppeket szimbolizálja. Amennyiben ilyen ékszert hord az esküvőn, házassága szomorú lesz és sokat fog sírni, tartja az esküvői hagyomány.

A menyasszony cipője

 A menyasszony cipőjébe azért rejtenek ezüst érmét, mert a jólétet, a gazdagságot szimbolizálja. A menyasszonyi cipő elrablása is egy vicces és izgalmas esemény az esküvőn. Általában már a lakodalomban kerül rá sor. A vendégek egyik férfitagja ellopja a menyecske lábáról a cipőt és a férj csak akkor kapja vissza, ha pezsgőt iszik belőle.

 Rizsszemek 

A rizsszórás is népszerű esküvői hagyomány nálunk. A szemek a gazdagságot és a termékenységet jelképezik. Mikor az ifjú pár kilép az utcára az esküvői szertartást követően, a násznép sorfalat állva rájuk szórja a szemeket.

 Rózsaszirom 

A templomban a koszorúslányok a menyasszony előtt haladva, rózsaszirommal szórják tele a földet.  Ezzel a szokással a fiatal párra váró, nehéz, göröngyös életutat, egyengetik, simítják el.

A most következő esküvői hagyományok a lagzik legvidámabb részei

Csokor és harisnyakötő dobás 

Ez a két esküvői hagyomány a lagzik legizgalmasabb, legvidámabb és sokszor legviccesebb része. A csokrot a menyasszony dobja, a templomi szertartás után, a templom előtt, sokszor még a lépcsőről. Ilyenkor felsorakoznak a hajadon lányok és a menyasszony nekik háttal, eldobja a csokrot. Ez általában nem is az esküvői csokor, hanem erre a célra kötött mása. Aki megszerzi, az nagyon boldog, mert a népszokás szerint neki kötik be legközelebb a fejét.

A harisnyakötőt már a lagziban a férj dobja a jelen levő férfiak közé. Ez a ruhadarab sokszor kék színű, így eleget tesznek ennek a hagyománynak is, hogy legyen valami kék a menyasszonyon. A férj a vendégsereg előtt veszi le az újdonsült feleségéről és eldobja, a férfiak legnagyobb örömére. Amelyikük megszerzi, ő fog legközelebb házasodni.

A menyasszonyi autó hátuljára rögzített fémdobozok 

Ez a szokás Amerikából ered, de már hazánkban is nagyon népszerű. Az ifjú pár autóját nemcsak szalagokkal, virágokkal díszítik, hanem nagyon sok esetben fémdobozokat is rögzítenek a hátuljára. Ezek a zörgő, csörgő dobozok a monda szerint a rossz, gonosz szellemeket ijesztik el. Már nemcsak ez, hanem figyelemfelkeltés is a célja, a dudálás mellett. Mindenki figyeljen! Itt vagyunk, jövünk, boldogok vagyunk! Ezt a boldogságukat szeretnék minden embernek szétkürtölni az egész világon.

Küszöbön átemelés 

Az esküvő után, mikor a friss házasok hazaérkeznek közös otthonukba, a férj átemeli a feleségét a küszöbön. Ez nagyon fontos, hisz a küszöb alatt megbújó szellemek vannak, akik így nem érintkezve a feleséggel, ártani sem tudnak majd neki. Ez a kedves mozdulat  a férj részéről a gondoskodást is szimbolizálja. Hisz a férj óvja, védi szereti kedvesét és nagyon sokáig boldogan élnek és együtt fognak megöregedni is…

Ezt szívből kívánjuk minden boldog házasulandó párnak!

Az esküvői hagyományok színesítik, megfűszerezik ezt az életre szóló eseményt.

Ha tetszett ez az írás, olvasd el az esküvői gyűrű történetéről szóló írásunkat is.

Csatlakozz JoosEra Bridal facebook csoportunkhoz is, ahol folyamatosan új információkat találsz esküvővel kapcsolatos témákban.