Az esküvői illemszabályok, olyan íratlan szabályok amiket illik betartani, ha esküvőre vagyunk hivatalosak. Az ifjú pár, a főszereplői ennek az életre szóló eseménynek, a vendégek “csak statiszták”, ezt tartsuk mindig szem előtt.

Az esküvői illemszabályok nem betartása nagy fokú illetlenség és még a menyasszonyt is megbánthatjuk vele. Nézzünk pár példát, a teljesség igénye nélkül.

A meghívó kézhezvétele után illik megköszönni a meghívást és jelezni, hogy ott tudunk-e lenni. Az első esküvői illemszabályt már itt sokan megszegik és csak akkor jeleznek, ha nem tudnak részt venni rajta. Pedig ez nagyon fontos a párnak, a várható létszám miatt. Természetesen a nagy napon pedig illő annyi fővel megjelenni, ahány főre szólt a meghívás. Mivel ünnepi eseményre készültök, ezt a ruhaválasztásnál mindenképpen vegyétek figyelembe.

A vendégek ruháira vonatkozó esküvői illemszabályok

  • A fehér minden árnyalata a menyasszony kizárólagos színe, tehát azt, mint meghívott vendégként messze kerüljétek el. 
  • Kiegészítőknél természetesen már megengedett a fehér táska, ékszer, egyéb.
  • Esetleg érdemes egyeztetni az arával, hogy milyen színű a ruhája, nehogy ott a helyszínen szembesüljetek azzal a meglepetéssel, hogy azonos a ruhátok színe, mert ez nagyon kínos volna.
  • Egyre divatosabb a menyasszonyok körében a pasztell rózsaszín is, így mindenképpen érdemes rákérdezni a ruha színére.
  • Feketét sem tanácsos viselni egy esküvőn, bármilyen elegánsnak is tűnik, mert az a gyász, a szomorúság színe és ez a jeles esemény nem erről szól.
  • A piros szín sem illendő viselet vendégként, mert a menyecsketáncnál az szintén a menyasszony színe.
  • A többi színnel szabad a vásár, de azért óvatosan a neon színekkel, túl csillogó, strasszos ruhákkal is, de ezeket leszámítva bármilyen szín szóba jöhet vendégként. 
  • A hölgyek, lányok körében kedveltek a pasztellszínek, nadrágkosztümök, szoknya-blézer, maxiruha-blézer összeállítás.
  • Ami még fontos, ne akarjátok túlöltözni a menyasszonyt, a szolidan elegáns, diszkrét ruha egy szép kiegészítővel, csinos magas sarkúval, mindig jó választás.

Ezeket az íratlan szabályokat mindig tartsuk be, hacsak a meghívón nem szerepel valamilyen speciális dress code.

A templomi szertartásnál a vállat szabadon hagyó ruha nem megengedett, illik stóla, vagy boleró viselése. A templom atmoszférájának  hűvösségben ez amúgy is hasznos és hálás ruhadarab lesz.

Esküvői illemszabály az is, hogy fényképezni semelyik szertartáson nem illendő, hisz a fotóst azért fogadták fel, hogy tökéletes képeket készítsen. A pár megbízik a munkájában és ő azért van, hogy minden pillanatot megörökítsen. Viszont, ha a vendégek ott állnak, hajlongnak, útban vannak, mert mindenképpen szeretnének a telefonjukkal képeket készíteni, úgy a profi munkáját nehezítik és ezzel a fiatal párnak is kevesebb használható képanyagot adunk.  

Még pár apróság az esküvői illemszabályok példáira. A szertartásokon ne felejtsétek el a mobilt lenémítani. Ne beszélgessünk közben, még suttogva sem, mert ez mind illetlenség.  Akik kisgyermekkel érkeznek, figyeljenek, hogy a szertartás alatt maradjon csendben a csemete, ha nyűgös érdemesebb kivinni, hogy a fiatal pár megélhesse a pillanatot.

Végül a meghívást illik megköszönni, hisz életük legszebb napját osztották meg velünk, mert fontosak vagyunk számukra.

Egy másik blogbejegyzésünkben az esküvői hagyományokról is olvashatsz.

Csatlakozz JoosEra Bridal facebook csoportunkhoz is, ahol folyamatosan új információkat találsz esküvővel kapcsolatos témákban.