Az esküvőszervezés már önmagában is elég stresszes és most a koronavírus globális elterjedése egy teljesen új aggodalomra és bizonytalanságra ad okot. Azok a párok különösen szerencsétlen helyzetbe kerültek, akik az elkövetkezendő 8 hétben tartanák az esküvőjüket.

Jelen helyzetben a legtöbb párnak az jár a fejében, hogy hogyan lehet elhalasztani az esküvőt, ahelyett, hogy az örömteli esküvőszervezés “gondjaival” foglalatoskodjon. A következő kérdések merülnek fel a párokban. Mi lesz az előleg sorsa? Hajlandóak és képesek-e a szolgáltatók az átütemezésre? Mit mondok a vendégeimnek? Bízom abban, hogy kivétel nélkül, az összes szolgáltató társam a segítségetekre lesz. Az érdek ebben a helyzetben is közös.

A legjobb kommunikációs eszköz az e-mail a kapcsolattartáshoz ezekben a napokban. Így minden gondolatot nyugodtan össze tudtok gyűjteni, ami felmerült az esküvőszervezés közben, amire az átütemezéskor is rá kell kérdeznetek. Arról nem is beszélve, hogy minden szónak jelentősége van és jobb, ha nem csak szóban hangzottak el azok. Az alábbi kérdések összegyűjtésével próbálok nektek segíteni.

Mit kérdezzetek az esküvőszervezőtől?

A tavaszi esküvőket őszre és télre szervezik át a párok. Eközben azzal találják szemben magukat, hogy az esküvői dekorációt és további ötleteiket is meg kell változtatniuk, hogy megfeleljenek az újonnan kiválasztott dátumnak. Én arra ösztönzöm a párokat, hogy ahelyett, hogy mérgelődjenek ezen, inkább szeressék az új dátumot és lássák meg a lehetőséget benne. Úgy gondolom, hogy mindenben van lehetőség. Ha az esküvőszervezés elején egy tavaszi nap volt a kiválasztott dátumotok, akkor az ősz sem fog csalódást okozni. Sokáig van jó idő, októberben is süt a nap, ahogyan tavasszal is szakadhat az eső.

Kérdések, amikre tudnotok kell a választ:

 • Milyen lehetőségeink vannak, ha úgy döntünk, hogy elhalasztjuk az esküvőnket?
 • Egyezteti-e a többi szolgáltatóval a döntésünket, vagy ezt nekünk kell megtenni?
 • Milyen dátumokat javasol, ha át kell ütemeznünk az esküvőt?
 • Milyen pénzügyi következményei vannak az esküvő elhalasztásának vagy lemondásának?
 • Az esküvő több mint nyolc hét múlva lesz. Így is készüljünk B tervvel?

Esküvőszervezés helyett, átütemezés

Mit kérdezzetek az esküvői helyszíntől?

Az esküvőszervezés szinte legelső momentuma volt, hogy kiválasztottátok a helyszínt. Figyelembe vettétek a befogadóképességét, hangulatát, környezetét. Elképzelhető, hogy itt szerettétek volna tartani a polgári szertartást, mert fantasztikus a kertje. Egy téli esküvőnél azt gondolhatjátok, hogy ez veszélybe kerülhet. Szerintem nem így van. Nyáron, a tűző napon, vagy a szeszélyes tavaszi időjárásban, mikor bármikor eleredhet az eső, semmivel nem jobb ácsorogni, mint amikor kicsit csípősebb az idő. Miután télen korán sötétedik, a bevonulás útját díszíthetik gyertyák, amik ilyenkor még érvényesülnek is, a székekre a vendégeknek lehet pokrócot tenni, ha fáznának. Illetve a vendégek kortyolhatnak forralt bort is. :-)

Kérdések a helyszíntől:

 • Milyen költségek merülnek fel, ha az esküvőt el kell halasztani, vagy le kell mondani?
 • Milyen időpontok állnak rendelkezésre az átütemezéshez?
 • Ha az esküvőt új évszakra kell átszervezni, milyen lehetőség/lehetőségek vannak a szertartás és a fogadás megtartására, a lehetséges időjárást figyelembe véve?

Esküvőszervezés helyett, átütemezés

Mit kérdezzetek a fotóstól, ceremóniamestertől, zenekartól, ha az esküvőszervezés közepén robbant ki a járvány?

Noha a fent felsorolt szolgáltatók szerződésében általában van lemondási protokoll, kérdéses, hogy mindez, hogyan valósul meg a valóságban. Senki nem készült fel arra, hogy egy egész esküvőszezont érintő helyzet alakul ki. Amire eddig senki nem gondolt, most bekövetkezett. Arra buzdítom a párokat, hogy a tömeges halasztások és átfoglalások számának nagysága miatt, gondolkodjatok a kereteken kívül és legyetek rugalmasak, amikor új dátumot választotok. Legyetek nyitottak egy csütörtökön vagy pénteken  tartott esküvőre, vagy esetleg olyan hónapokra, mint a november és a december.

Kérdések a fotóshoz, ceremóniamesterhez, zenekarhoz:

 • Mi az átütemezési / lemondási politikája?
 • Milyen díjak vonatkoznak az átütemezésre?
 • Mikor tud rendelkezésre állni, ha újraütemezzük esküvőnket?
 • Alkalmazhatjuk-e az előleget egy új esküvői időpontra?

Esküvőszervezés helyett, átütemezés

Mit kérdezzen a cateringes cégtől?

A rugalmasság mellett fontos, hogy türelmesek is legyetek. Ez a szolgáltatókra is ugyanúgy igaz. Ebben az új helyzetben, amihez hasonlót még egyikünk sem élt át, – és reméljük nem is fogunk – mindenki igyekszik a legjobb megoldást megtalálni. Ebből a megvilágításból nézve, az esküvőszervezés már csak egy könnyed sétának tűnik. Most rengeteg más dologgal is számolni kell.

Kérdések:

 • Van-e díja az esküvő lemondásának, vagy elhalasztásának?
 • Mikor tud rendelkezésre állni, ha elhalasztjuk az eseményt?
 • Ha az eredeti vendégszám csökken a vírus miatt, mert sokan jöttek volna külföldről és nem lehet tudni, hogy mikor nyitják meg újra a határokat, akkor az új létszám alapján fizethetünk, vagy az eredeti összeget kell megfizetni?
 • Ha átütemezzük az esküvőt, meg kell változtatnunk az esküvői menünket?

Mit kérdezz a virágkötőtől?

Sok szép virágot, a világ különböző részeiről importálnak. A virágpiacok egyelőre nem tudják, hogy bizonyos országok leállítják-e a termelést, vagy a szállítást. Ezért azt ajánlom, hogy a párok, vagy aki részt vesz az esküvőszervezés előkészületeiben, keressék fel a virágkötőt, nézzétek át a szerződéseteket és készítsetek új tervet. 

Kérdések a virágkötőhöz:

 • Mi történik, ha úgy döntünk, hogy elhalasztjuk, vagy lemondjuk az esküvőt?
 • Honnan származnak a kiválasztott virágok?
 • Előre láthatóan beszerezhető lesz az új dátumra az általunk kiválasztott virágok?
 • Ha nem, akkor tud segíteni abban, hogy újakat válasszunk? Lesz rá kapacitása?
 • Átütemezhetjük az előleget az új időpontra?

 

Őszintén sajnálom azokat a párokat, akik kénytelenek átszervezni, vagy a megváltozott anyagi helyzetük miatt lemondani az esküvőjüket. Az esküvőszervezés komoly és hosszadalmas munkafolyamat, aminek egy gyönyörű esküvő a gyümölcse. Dolgozzunk együtt azon, hogy ez a vírus ne tegye tönkre sok-sok pár legszebb napját! Mindenkinek jó egészséget kívánok, vigyázzunk egymásra!

Csatlakozz JoosEra Bridal facebook csoportomhoz is, ahol folyamatosan új információkat találsz esküvővel kapcsolatos témákban.

Kapcsolódó írás: A téli esküvő varázsa