Az esküvői fotós munkája lesz a legértékesebb emlék az esküvőtökről, ezeket fogjátok megosztani a közösségi médiában és 50 év múlva az unokáknak is megmutathatjátok ezeket a fotókat. Ezért is nagyon fontos döntés a megfelelő fotós kiválasztása, hogy eme sérülékeny pillanatok rögzítése jó kezekben legyen. Alapvető fontosságú egy olyan profi esküvői fotós kiválasztása, aki stílusosan fogja dokumentálni a meghitt pillanatokat. Valaki olyat válasszatok, akivel jól érzitek magatokat, kölcsönös a szimpátia és úgy érzitek, hogy megbízhattok benne, hiszen az esküvőtök napján végig a közeletekben lesz.

A tökéletes esküvői fotós kiválasztásához kövessétek ezt az egyszerű útmutatót, ami segítségetekre lesz a megfelelő ember megtalálásában, akire majd rábízhatjátok ezt a megtisztelő feladatot .

Kérjetek ajánlásokat barátoktól, rokonoktól

Ha volt olyan barát, ismerős, akinek az esküvői fotói tetszettek, őket mindenképpen kérdezzétek meg, hogy ki készítette őket és ajánlják-e az illetőt? Arról is érdeklődjetek, hogy milyen volt az esküvői fotós személyisége. Kérjetek ajánlást az esküvőszervezőtől és a helyszíntől is, vagy bármely olyan esküvői szolgáltatótól, akinek fontos a véleménye. Ezenkívül még érdemes szétnézni a közösségi oldalakon is.

Döntsétek el, hogy melyik stílus áll hozzátok a legközelebb

Az esküvői fotós stílusa elengedhetetlen, hogy passzoljon az elképezésetekkel. Vannak, akik nagyon élénk, fényes, telített színekkel dolgoznak. Vannak, akik inkább a szűrtebb megjelenést preferálják, ami álomszerű, nosztalgikus érzetet kelt. Miután találtatok olyan fotósokat, akiknek esztétikai látásmódja közelít a tiétekhez, először küldjetek nekik e-mailt és érdeklődjetek. Szabadok-e az esküvőtök napján? Írjátok meg, hogy hány órától, hány óráig kellene rendelkezésre állnia. Azt is írjátok meg, hogy hol lesz az esküvő, mert elképzelhető, hogy utazási költséggel is számolnia kell.  

Az esküvői fotós kiválasztása, 6 lépésben

Az esküvői fotós további szűrése

Ha találtatok olyan fotóst/fotósokat, aki/akik, a fent leírtak alapján megfeleltek az elképzeléseiteknek, úgy kérjetek linkeket a képeik portfóliójához, még az első találkozó előtt. Rengeteg képet kell végignéznetek, de megéri a fáradtságot,mert így minden képet láthattok, nem csak a már leválogatott, csupán tucatnyi fotót. Ez pontosabb módszer a fotós munkájának felmérésére. Ezenkívül kérdezzétek meg, hogy a fotós fényképezett-e már azon a helyszínen, ahol tartjátok az esküvőt. Ha igen, kérjetek erről is képeket. Arra is kérdezzetek rá, hogy pontosan ki fog fotózni az esküvő napján. Néhány nagyobb stúdió, több fotóst foglalkoztat és még az egyszemélyes stúdióknál sem szokatlan, hogy a fotósnak van egy asszisztense. Például ő fotózza a vőlegény készülődését, miközben a menyasszonyra és a koszorúslányokra koncentrál a fő fotográfus. Minden esetben kérjetek referenciát a fotós munkájáról.

Az esküvői fotós kiválasztása, 6 lépésben

Mit tartalmaz az ajánlat?

A legtöbb ajánlat minden részletre kitér, de a félreértés végett kérdezzetek rá 1 – 2 dologra. Egyes fotósok díjai mindent tartalmaznak, beleértve az albumokat, a nyomatott képeket és a nagy felbontású képeket, (lemezre vagy pendrive-ra mentve) mások egy átalánydíjat, vagy óradíjat kérnek. Sok fotós árlistát kínál, amely részletezi a különböző csomagokat díját. Győződjetek meg róla, hogy minden pontja érthető-e, amit tartalmaz. Kérdezzétek meg, hogy lesz-e másodfotós? Így részletesebb felvételeket kaptok, több szemszögből. Végül azt is érdeklődjétek meg, hogy mennyi idő alatt dolgozza fel a képeket? Van, aki néhány napon belül átad egy maroknyi fotót elöljáróban és a maradékot áltatában 3 hónapon belül. Amennyiben minden kérdésre kielégítő választ kaptatok és az ajánlatok is költségvetésen belül vannak, akkor beütemezhetitek a személyes találkozókat. Itt sok minden el fog dőlni. Ugyanis hiába jók a képek, jók az árak, ha nem szimpatikus az esküvői fotós. Inkább keressetek tovább, ha nincsen meg a szikra és nem érzitek rögtön, hogy Ő az igazi!

A döntés

Miután értékeltétek az egyes fotósok munkáit és díjait, személyesen is találkoztatok a lehetséges jelöltekkel és leszűkítettétek a lehetőségeket, úgy ideje dönteni. Tartsátok észben, hogy az esküvő napján végig ezzel a személlyel lesztek “összezárva”, tehát biztosan tudnotok kell, hogy a közelében kényelmesen érzitek majd magatokat. Neked és a vőlegényednek valóban tetszik ez a személy? 

Ne hagyjátok ki a jegyesfotózást!

A jegyesfotózás mindig jó ötlet, mert remek alkalom arra, hogy közelebbről megismerjétek a fotóst, akit végül választottatok. Ha nem álltok rutinosan a kamera előtt, akkor ez egy jó lehetőség, hogy oldódjon a hangulat, illetve a szakembernek is a segítségére lesz, hogy jobban megismerjen benneteket.

Az esküvői fotós kiválasztása, 6 lépésben

 

Ajánlom figyelmetekbe Halmai Gyöngyi barátnőmet, akit remek fotósnak tartok. Számtalan alkalommal dolgoztunk már együtt és több olyan menyasszony is választotta őt esküvői fotósának, akinek nálam készült a ruhája. Egytől-egyig, maradéktalanul elégedettek voltak a munkájával, kifinomult, művészi látásmódjával, ahogyan a megnyerő személyiségével egyaránt. Itt találjátok a weboldalát: www.halmaigyöngyifoto.hu

Csatlakozz JoosEra Bridal facebook csoportunkhoz is, ahol folyamatosan új információkat találsz esküvővel kapcsolatos témákban.

Kapcsolódó írás: Az esküvői szolgáltatók kiválasztásához hasznos tippek