Az esküvői gyűrű története nagyon régmúltra tekint vissza  A karikagyűrű ősidők óta a férfi és a nő között kötött szövetségnek a szimbóluma. 

A XVlll. században még nem gyűrűt, hanem úgynevezett jegykendőt
ajándékoztak a férfiak szerelmüknek. Magyarországon a XlX. században kezdett elterjedni a gyűrűk ajándékozási szokása.  Ebben az időben egy lány különböző udvarlóktól, több gyűrűt is  kaphatott és hordhatott. Ezek még nem aranyból, hanem ezüstből  készültek, középen általában szív formájú fejjel, vagy három kis  díszkővel. 

Később az az udvarló, akinek a legkomolyabbak voltak a szándékai  aranygyűrűvel ajándékozta meg a lányt.  A XX. századtól az érzelmeket már szinte minden esetben gyűrűvel fejezi ki a férfi szerelme felé.  Az esküvői gyűrű a kezdetekkor, még  csak a templomi esküvő idején került a házasulandók ujjára.  Később már az eljegyzés része lett és az esküvő előtt is hordták az  eljegyzési gyűrűt.   

Tudtad? Pár érdekesség az esküvői gyűrű  keletkezésének mitoszairól

 – A bal kéz negyedik ujjából, egy ér vezet közvetlenül a szívhez,  ezért ez az ujj nagyon alkalmas a szerelemmel kapott gyűrű  hordására. 

 –  Az egyiptomi hieroglifákban a kör az örökkévalóságot  szimbolizálja, innen a gyűrű formája. 

–  Az első ékszer karikagyűrűt, az egyiptomi birodalom idején egy fáraó ajándékozta kedvesének.  

–  Az első gyűrűk anyaga még kenderből voltak, sőt hajszálból is  fontak gyűrűt. Később tartósabb anyagból, bőrből, csontból  készültek ezek az ékszerek.

–  A gyűrű nem mindig a szerelmet szimbolizálta, Rómában például az első gyűrűk vasból készültek és csak a birtoklási  jogát jelezte ezzel a nő felé a férfi. 

–  A legdrágább eljegyzési gyűrűt Liz Taylor kapta Richard  Burtont-től. A 33 karátos jegygyűrű 8,8 millió dollár, átszámítva 2 milliárd forintot ért.     

Napjainkban az eljegyzés pillanatában a bal kézre húzzák a gyűrűt a párok, az  esküvői szertartáson pedig, az esküvői gyűrű a jobb kézre kerül.  A kezdetben egyszerű dísz nélküli karikagyűrűket felváltották az  igényes, különleges gyűrűk.  Az esküvői gyűrű ma már különböző színű, például fehér arany, változatos formájú  és szebbnél szebb gyűrűkből válogathatunk. Óriási választékból kereshetjük meg a számunkra legkedvesebbet. Ma már egyre többen terveztetnek teljesen egyedi karikagyűrűt.

Bármilyet választunk ez az egyik legszebb esküvői szimbólum, hiszen a gyűrű egy olyan tárgy ami mindig ott van rajtunk és felvállaljuk vele szerelmünket is.

Olvasd el a koszorúslányok szerepe az esküvőkön című írásunkat is.

Csatlakozz JoosEra Bridal facebook csoportunkhoz is, ahol folyamatosan új információkat találsz esküvővel kapcsolatos témákban.