A névválasztás, szintén egy külön fejezet a házasulandók körében.  A házasságkötés után a feleség és a férj is változtathat a születési nevén. Általában a feleség veszi fel a férj nevét, de előfordul, hogy egyikük sem szeretne változtatni rajta. A választási lehetőségekről az anyakönyvvezető tájékoztatja a párt a házasságkötés előtt. A családjogi törvények értelmében a házasulandó feleknek, be kell jelenteni az anyakönyvvezetőnél döntésüket. Az esküvő napján már ezeken a neveken fog szólítani titeket az anyakönyvvezető, vagy a szertartásvezető.
Egy tipp: Ha változtattok a neveteken, érdemes már az esküvő előtt begyakorolni az írását, hiszen az esküvő napján már ezt az új nevet kell használnotok az aláírásoknál.

Nézzünk egy példát milyen névválasztás lehetőségei vannak a pároknak. Kiss Rózsa és Szabó Gábor házasságkötése esetében.

Névválasztás lehetőségei a feleség ( Kiss Rózsa ) részére

 • Dönthet úgy, hogy megtartja születési nevét ( Kiss Rózsa )
 • Felveszi férje teljes nevét a “né” házasságra utaló toldással. ( Szabó Gáborné )
 • Felveszi férje teljes nevét, a “né” toldással és hozzá kapcsolja teljes leánykori nevét.
  ( Szabó Gáborné Kiss Rózsa )
 • Felveszi férje családi nevét a “né” toldással és ehhez hozzákapcsolja, saját leánykori nevét
  ( Szabóné Kiss Rózsa )
 • Felveszi a férje családnevét és hozzákapcsolja a saját utónevét. ( Szabó Rózsa )

  A névválasztás lehetőségei az esküvő után Kiss Rózsa

  A névválasztás lehetőségei az esküvő után Kiss Rózsa

Névválasztás lehetőségei a férj ( Szabó Gábor ) esetében

 • Megtartja születési nevét ( Szabó Gábor )
 • Felveszi a felesége családi nevét és hozzákapcsolja a saját utónevét. ( Kiss Gábor )

  A névválasztás lehetőségei az esküvő után

  A névválasztás lehetőségei az esküvő után Szabó Gábor

Névválasztás lehetősége a férj és a feleség nevének összekapcsolásával

A férj és a feleség összekapcsolhatják a saját családi nevüket és ehhez hozzáfűzik a saját utónevüket. Az összekapcsolt családi nevük maximum kéttagú lehet. Mindkettőjük neve csak azonos sorrendben lehet!
TEHÁT ÍGY NEM! Kiss-Szabó Gábor és Szabó-Kiss Rózsa.
A két használható lehetőség:

 • Kiss-Szabó Gábor és Kiss-Szabó Rózsa, vagy
 • Szabó-Kiss Gábor és Szabó-Kiss Rózsa

  A névválasztás lehetőségei az esküvő után

  A névválasztás lehetőségei az esküvő után

A fiatal pár kölcsönös megegyezés alapján dönt, hogy számukra melyik a legmegfelelőbb névválasztás. Ezeket a neveket az anyakönyvvezetőnek, a házasságkötés előtt meg kell adni. Ha nem szeretne egyikük sem változtatni, mindketten megtarthatják a születési nevüket, vagy a házasság előtti nevüket.
Két kivétel van ez alól. Amennyiben a feleségnek ez nem az első házassága, abban az esetben nem tarthatja meg előző férjétől felvett nevét. Nem tarthatja meg a volt férje teljes nevét a “né” toldással, amihez hozzákapcsolta születési teljes nevét. ( Szabó Gáborné Kiss Rózsa ) Nem tarthatja meg a volt férje családi nevét a “ né “ toldással, amihez hozzákapcsolta születési teljes nevét. ( Szabóné Kiss Rózsa )

Még fontos azt is megjegyezni, hogy az esküvő előtt az adatfelvételnél, a választott neveitek megadásán kívül, lesz egy olyan kérdés is, hogy “születendő gyermek neve “. Érdemes erre is előre készülni, hogy ne ott az anyakönyvvezető előtt tanakodjatok rajta.

Névválasztás lehetőségei a születendő gyermek nevének esetében.

A feleség családneve. A férj családneve. A férj és feleség családneve, kötőjeles formában. Itt a sorrend kétféle lehet. A fenti két név példájánál maradva, a gyermek neve pedig legyen Olivér. Ezek a névválasztási lehetőségek vannak a közös gyermek esetében.

 • Kiss Olivér,
 • Szabó Olivér,
 • Kiss-Szabó Olivér,
 • Szabó-Kis Olivér

A férjek általában titkon remélik, hogy leendő feleségük felveszi a nevüket. Viszont, ha a feleség szeretné megtartani, a leánykori nevét, az nem azt jelenti, hogy nem szerelmes eléggé.

Az, hogy mennyire erős a szerelem azt nem a házasság utáni névválasztás, hanem az idő fogja eldönteni.

Csatlakozz JoosEra Bridal facebook csoportunkhoz is, ahol folyamatosan új információkat találsz esküvővel kapcsolatos témákban.

További írásaink, 10 jel hogy készen álltok a házasságra, vagy hogyan hozd formába magad a nagy napra.