Menyasszonyi fátyol útmutató

Annak eldöntése, hogy milyen menyasszonyi fátyol illik a leginkább a ruhádhoz, igen komoly kérdés. Egy jól megválasztott fátyol nagyban meghatározza a megjelenésedet, mikor végigvonulsz a  padsorok között. Rengeteg stílusú, fazonú menyasszonyi fátyol közül választhattok, ebben a kavalkádban szeretnék a segítségetekre lenni, mert ez a  döntés nem olyan egyszerű, mint egy hosszú vagy rövid fátyol kiválasztása. A különböző típusú fátylak teljesen átalakíthatják az esküvői ruhád stílusát. Míg az arcfátyol, vagy kalitka fátyol retro – elegáns hangulatot közvetít, addig a katedrális hosszú fátyol tradicionálisnak és drámainak fog hatni. Ha kíváncsi vagy, hogyan válassz menyasszonyi fátylat, akkor ne keress tovább, összeállítottam az esküvői fátyol stílusok útmutatóját.

Esküvői fátyol stílusok hosszúság szerint

 • Arcfátyol, avagy kalitka fátyol

Ez a rövid és kacér menyasszonyi fátyol lefedheti a szemet, takarhatja az orrot, vagy leérhet egészen az állkapocsig. Általában hálóból vagy csipkéből készül, ezt a stílust bandeau fátyolnak is nevezik.

Menyasszonyi fátyol útmutató

 • Blusher fátyol

Szögfátyolnak vagy ékfátyolnak is nevezik ezt a stílust. Kevésbé hagyományos, rövid fátyol, amely az arcra esik, és a ruha teteje közelében végződik. A bevonulás előtt előrehajtják, ami izgalmas és megindító pillanatot jelent, amikor a vőlegény felemeli azt és először pillantja meg a menyasszonya arcát.

Menyasszonyi fátyol útmutató

 • Vállhosszú fátyol

Ahogy a neve is sugallja, ez a menyasszonyi fátyol vállig ér. A vállig érő fátyol kiváló választás olyan menyasszonyok számára, akik olyan fátylat szeretnének, amely nem versenytársa a ruhájuknak és az nem vonja el a figyelmet.

 • Könyékig érő fátyol

Amennyiben konzervatívabb megjelenést szeretnél, a könyökhosszú fátyol viselése elegáns módja annak, hogy eltakard a vállakat anélkül, hogy bolerót  kelljen viselned. Egy könyökfátyol kecsesen esik a vállakra, így templomi szertartásra is remek választás.

 • Ujjhegyig érő fátyol

Az ujjhegyig érő menyasszonyi fátyol népszerű választás, ha a ruha háta mélyen kivágott és a szertartás idejére szeretnéd sejtelmesen eltakarni azt.

 • Térdhosszú fátyol

Ez a fátyolhossz drámát és eleganciát ígér, anélkül, hogy elnyomna téged. Egy testhezálló ruhával nagyon jól mutatnak együtt.

 • Waltz esküvői fátyol

Nincs olyan szabály, ami kimondja azt, hogy le kell venni a fátylat a szertartás után. A keringős fátyol a vádli közepéig ér, így kiváló lehetőség azok számára, akik hosszabb fátylat szeretnének viselni, de azt később sem vennék le. Ez a hossz nem fog zavarni tánc közben sem. Ezt az esküvői fátyol stílust balett fátyolnak is nevezik.

Menyasszonyi fátyol útmutató

 • Padlóhosszú esküvői fátyol

Egy padlóhosszú fátyol, ahogy a neve is jelzi, leér a padlóig, és megegyezik a menyasszonyi ruha hosszúságával. A plusz anyag extra volument kölcsönöz a megjelenésednek.

 • Kápolna esküvői fátyol

Uszály nélküli ruhát választottál? A kápolna hosszú fátyol, az uszály illúzióját kelti, anélkül, hogy kellemetlenül sok anyagot kéne magad után rángatni. A kápolnahosszú fátyol kissé meghaladja a menyasszonyi ruha hosszát, így helyettesítve annak uszályát.

Menyasszonyi fátyol útmutató

 • Katedrális esküvői fátyol

A legkirályibb belépőhöz katedrális hosszú fátylat kell választani. A katedrális hosszú menyasszonyi fátyol túlmutat a menyasszonyi ruha uszályán, és ebben lesz a legdrámaibb a megjelenésed.

Menyasszonyi fátyol útmutató

2 dolog, amely jusson eszedbe, mikor kiválasztod a fátylat a ruhádhoz!

 1. Gondold végig, hogy mennyit szánsz rá

Ne feledd az árcédulát. Néhány menyasszonyi fátyol ára magasabb is lehet, mint amire gondoltál. Egy egyszerű fátyol, legfeljebb 5.000 forintba kerül, a legdrágábbak több 10.000 forintig is elmehetnek. Ha megvan az elképzelésed arról, hogy mennyit szeretnél a fátyolra költeni, az azonnal megszűri a szóba jöhető fátylak lehetőségeit.

 1. Találjátok ki a fodrásszal, hogy milyen lesz a frizurád

Az alsó konty és a kiengedett, hosszú, göndör hullámok teljesen eltérő fátyol elhelyezést kívánnak meg. Például, ha az elsőt választod, akkor érdemes a fátylat a konty alatt rögzíteni, hogy ne rejtsd el fodrászod munkáját. Ha az utóbbi mellett döntesz, akkor érdemes lehet a fejtetőn rögzíteni a fátylat. 

 

Bármilyen fátylat is választasz, fontos, hogy színében pontosan olyan legyen, mint a ruhád. Ha csipkés a ruhád és a fátylad is, akkor a menyasszonyi fátyol csipkéje ne legyen más mintájú, mint a ruháé, különben oda az összhang.

Bízom benne, hogy egyre több menyasszony fog fátylat viselni az esküvőjén, mert a ruhát még látványosabbá, az arát még kecsesebbé varázsolja.

Csatlakozz JoosEra Bridal facebook csoportomhoz is, ahol folyamatosan új információkat találsz esküvővel kapcsolatos témákban.

Kapcsolódó írás: milyen fátyol illik a mennyasszonyi ruhádhoz?

Az 1.,2. és 3. kép forrása: DHGate.com