Az esküvői torta kiválasztásakor a lehetőségek végtelenek. Vajkrém, marcipán, vagy fondant? Cukor virág, vagy friss virág? Bonyolult díszítés, vagy a mostani divat szerint rusztikus? És a formákat, ízeket még nem is említettük. Mindezek eldöntése izgalmas és édes kérdések. Annak érdekében, hogy az esküvői torta ne okozzon csalódást, összeszedtem a legfontosabb pontokat, amiket mindenképpen meg kell vitatni a cukrásszal, mielőtt döntést hoztok. Először is keressetek egy olyan cukrászt, aki nagy tapasztalattal rendelkezik esküvői torták készítésében. Nem csak a torta elkészítése a nagy munka, hanem annak szállítása, tárolása ugyanolyan fontos, mint az íze.
A cukrász háttere
- Mennyi ideje dolgozik cukrászként?
- Milyen szakmai tapasztalattal rendelkezik?
- Hány esküvői tortát készít egy évben?
Praktikus kérdések
- Hány tortát kell kiszállítania az esküvőtök napján?
- Mennyivel az esküvő előtt süti a tortát?
Ha a cukrász több esküvői tortát készít egy hétvégére, benne van a pakliban, hogy néhány nappal korábban elkezdi sütni azokat, így fagyasztania kell a rétegeket, így „csak” az összeállítás marad az esküvő/esküvők napjára. Fontos, hogy a kész lapok ne legyenek túl sokáig a fagyasztóban, mivel ettől kiszáradhatnak.
Az ízek
- Milyen ízeket és töltelékeket ajánl?
- Van-e bevált íz kombináció, vagy mennyire variálható az íz világ?
Van specialitása?
- Milyen alapanyagokat használ? Bio, vegán, gluténmentes, klasszikus?
- A kóstolás szerepel a díjban, ha tőle rendeltek? Ha nem, mennyibe kerül?
Az esküvői torta dizájnja
- Van portfóliója a korábbi munkáiból?
Győződjetek meg arról, hogy a kiválasztott cukrász inspirációs képei az általa készített tortáknak a fotói-e és nem csak a Pinterestről letöltött képek. Így nem történhet meg, hogy egy olyan esküvői torta lesz a befutó, amelyet még soha nem készített el.
- A megadott torták közül választhattok csak, vagy teljesen egyedit is vállal?
- Ha semmilyen elképzelésetek nincsen, akkor tud javaslatot tenni a költségkeret és az esküvő stílusa alapján?
- Miből készíti a díszítést, például a virágokat? Cukorból, marcipánból?
- Ha friss virágot szeretnétek a díszítéshez, akkor azt ő szerzi be, vagy nektek kell?
- Milyen méretű és alakúak legyenek a szintek, hogy mindenkinek jusson belőle? Mekkora legyen az esküvői torta?
- Mire teszitek a tortát? A cukrász, vagy a helyszín biztosít esküvői tortaállványt, vagy bérelnetek kell?
Anyagiak
- Van szállítási díj?
- Mennyi az előleg? Mikor kell kifizetnetek?
- Mikor esedékes a végösszeg kifizetése?
- Mi a végső határidő, amíg retorzió nélkül visszamondhatjátok a megrendelést?
- Mikor kell aláírnotok a szerződést?
Logisztika
- Ha kölcsönöztök a cukrásztól, például tortaállványt, kérdezzétek meg, hogyan és mikor kell azokat visszaadni?
- Az esküvő előtt mennyivel kell megrendelnetek a tortát/süteményeket?
- Mikor kell véglegesíteni a megrendelést?
- Milyen formában jut el az esküvői torta a helyszínre? Vállalja a szállítást?
- Mi történik, ha sérül a torta a szállítás során? Meddig vállal érte felelősséget?
Ne felejtsetek el egyeztetni a helyszínnel az esküvői torta tárolásáról. Hol fogják a felvágásig tárolni, van-e üres helyük a hűtőben a torta számára.
Tudom, hogy soknak tűnik ennyi kérdést feltenni, de aki gyakorlott ebben a szakmában, az biztosan nem fog meglepődni. Az esküvői torta fontos szereplője az esküvőknek, szépsége, íze mellett a biztonsága, kínálása, tárolása, szállítása is nagyon fontos szempontok.
Csatlakozz JoosEra Bridal facebook csoportunkhoz is, ahol folyamatosan új információkat találsz esküvővel kapcsolatos témákban.
Kapcsolódó írás: Az esküvői szolgáltatók kiválasztásához hasznos tippek