Az ártó szellemek ellen az, esküvőkkel kapcsolatos hiedelmek szerint, sok népszokás azért született, hogy az ifjú párt megvédjék, az esküvő napján. A babona szerint, ha alkalmazzuk ezeket a szokásokat, akkor a démonokat távol tartjuk, így biztosítjuk magunknak a boldog, hosszú házasságot.

Az esküvőn megbújó ártó szellemek kivédése

Koszorúslányok ruhái
A koszorúslányok ruhái nem véletlenül hasonló színű és stílusú a menyasszony ruhájával. Célja az, hogy megtévesszék az ártó szellemeket, megvédjék a menyasszonyt és a vőlegényt is tőlük. Pont ezért a koszorúslányok kísérői is hasonló öltönyben voltak mint a vőlegény. Így próbálták félrevezetni a démonokat, hogy a fiataloknak még véletlenül se tudjanak ártani, hiszen így a hiedelem szerint, nehezebb dolguk volt felismerni, ki valójában az ifjú pár.

Rózsaszirom
A rózsaszirom szórásának hagyományáról, több monda is kering. Egyesek szerint a termékenységet szimbolizálja, mások a fiatalokra váró rögös út elegyengetésére szolgál. A menyasszony előtt haladva a koszorúslányok azért szórták a földre, hogy az ara lába még véletlenül se érintkezzen a földdel, ahol az ártó szellemek esetleg árthatnának neki.

Templomba lépés
Itt sem véletlen, hogy először a koszorúslányok lépnek be a templomba. Régen úgy gondolták, hogy ezzel is össze tudják zavarni a démonokat. Igazából csaléteknek szolgáltak a hajadon lányok, hogy elüldözzék az ártó szellemeket a helyiségből, mielőtt a menyasszony is belépne.

Esküvői babonák, melyek szerencsét, vagy akár balszerencsét hoznak

Fátyol
Sok menyasszonynak az esküvői ruhához tartozó kelléke a fátyol. A menyasszony fejére a fátyol is azért került régen, hogy ezzel is megvédjék őt az ártó szellemek ellen, mikor bevonul a szertartás helyszínére.

Esküvői csokor
Régen az esküvői csokrot nem virágokból kötötték, hanem gyógynövényekből. Ezek a csokrok rozmaringot is tartalmaztak. Ez a hagyomány, a mai napig megmaradt. A lányok az esküvői csokorba vagy a koszorúba helyezik a rozmaringot, a vőlegény a zakójára tűzi ezt a növényt.

Ma már a rozmaring az örök hűséget szimbolizálja, de régen az ártó szellemek ellen készültek ezek is.

Pohártörés
A lakodalomban a fiatal pár a koccintás után összetöri a poharat. Ezzel a csörömpöléssel is nagy zajt csapnak és így elűzik a démonokat maguk körül, hogy ne tudjanak ártani nekik.

Küszöbön átemelés
Ez a hagyomány is elég régmúltra nyúlik vissza és az ókori Rómából ered. A férjek az esküvő estéjén, mikor először léptek a közös otthonukba, az ajtó előtt megemelték a menyasszonyt és a karjukban emelték át a küszöbön őket. A hiedelem szerint az ártó szellemek a küszöb alatt, lesben vártak.

10 jel, hogy készen álltok a házasságra

Csörömpölő fémdobozok
Az ifjú pár autójára erősített fémdobozok, is az ártó szellemek elijesztését szolgálják. Ez a hagyomány egyre inkább elterjedt már itthon is, így nemcsak a násznép dudálós autós vonulása csap nagy zajt.

Ebből is látszik, hogy már régen is mindent megtettek az ifjú pár tökéletes házasságáért. Védték a fiatal párt mindentől és mivel erősen hittek a szellemvilágban, a legnagyobb ellenségnek őket tekintették.

A démonok elleni küzdelemben keletkezett népszokások, a mai napig fennmaradtak és az esküvők elengedhetetlen részei lettek.

Az esküvői hagyományokról, népszokásokról egy másik blogbejegyzésünkben  bővebben olvashatsz.

Csatlakozz JoosEra Bridal facebook csoportunkhoz is, ahol folyamatosan új információkat találsz esküvővel kapcsolatos témákban.